Mitt Bildgalleri

18 april 2008

Avloppsrör, lutsten och personalfest

Igår hade Sara med sig en bit av sitt köksavloppsrör till jobbet, "det är precis om en stenklump där inne" sa hon. Jag trodde väl inte riktigt på henne utan bad henne ta med sig till jobbet så vi kunde kika på det. Och banne mig, där i rörkröken låg en propp som såg ut som socker eller salt men var så stenhård som gråberget...

Det hade blivit ett litet stopp i köket som Sara och Linus försökte fixa med Kaustiksoda och som nån sa på nätet " när man använder Kaustiksoda så kan det bildas lutsten hos dom idioter som inte läser bruksanvisningen" Hi hi... För lite och för kallt vatten och sen har du verkligen stopp i avloppet.

Försökte ta reda på hur man löser upp detta och hittade nån forskare eller nåt som föreslog saltsyra eller ättikssprit eller nåt annat surt. Tänkte att det var värt ett försök och planerade att testa på kvällen, men så fick jag för mig att prova med hett vatten ur kaffemaskinen. Bubbel fräs och efter ett nästan vulkanliknande utbrott var lutstenen upplöst. Ja, även denna dag lärde man sig nåt nytt.

Sen avslutades dagen med personalfest, Thai restaurang med lite uppträdande, god mat och trevligt men jag var trött och cyklade hem tidigt. Sara fick för övrigt tillbaka sitt avloppsrör på festen, och jag är helt säker på att hon, bland alla damer, var ensam om att ha ett avloppsrör i sin lilla röda handväska.

3 kommentarer:

Karin sa...

Tusen tack för detta inlägg, du räddade vår kväll! Dottern och jag skulle försöka få fart på badkarsavloppet, och hällde ner propplösare och varmvatten. Det pyste utav bara den, så vi måste gå ut en stund. När vi kom tillbaka, var hela avloppet igensatt av lutsten... Panikrusning till Google!!! Och efter några liters sköljning med kokande vatten och hackande med en skruvmejsel, löste det sig till slut och ansiktet var räddat. Hade inte varit kul att ringa fastighetsskötaren och be honom ta hand om det...

Karin

Roslagen Man sa...

Hej Turid!

Vill du veta nåt kul?
Efter att (åter) ha läst på bruksanvisningen till Mr Muscle's propplösare och denna gång upptäckt ordet "lutsten" när jag försökte få bukt med stoppet i vasken, googlade jag på detta för mig nya ord.

And guess what...

Jag hamnade på din blogg & gjorde som du d.v.s kokade upp 5 liter vatten & hällde i vasken ett par ggr & vipps!! Nu rinner vattnet obehindrat ner som det ska..

STORT TACK för hjälpen Turid!!

Å som om inte detta skulle vara nog har jag DESSUTOM fått tummarna ur & startat min egen absolut första blogg här på blogspot.com!

Allt tack vare Dig!!

Gå gärna in & kolla, det skulle kännas både smickrande & kul!

Anonym sa...

Halleluja!!!!!
Vilken lycka att vi hittade ditt inlägg.
Vi lyckades få till lutsten i vår diskho efter att vi försökt med vacuumsug och skruvat isär allt som gick att skruva isär. Till slut tog vi fram det tunga artilleriet, kaustiksoda, och självklart lyckades vi, trots att vi läst innantill både en och två gånger, få lutsten i båda hoarna.
Vi såg tusenlapparna fladdra iväg då vi var helt övertygade om att det här kan ingenting lösa upp.

Ca 5-6 liter kokande vatten, hacka lite med skruvmejsel och vips så var det som bortspolat!!!!
Jag trodde inte mina ögon.
Så tusen tack, du räddade både vår kväll och vår ekonomi!!!
Med vänlig hälsning, familjen som aldrig kommer använda kaustiksoda igen.