Mitt Bildgalleri

12 november 2008

Uthyres: Lägenhet i London


Att hyra lägenhet i London
Läs historien om hur det gick till när min son hyrde lägenhet i London av en svensk kvinna och den kamp som uppstod när han skulle försöka få tillbaka sin depositionsavgift.

Jag har tagit bort mina gamla dagboksanteckningar om detta för att samla ihop allt på samma ställe. Du som står i begrepp att hyra en lägenhet i London, eller kanske ett studentbo i västra Sverige, ta dig 10 minuter och läs detta, kanske kan dom minutrarna spara dig tusentals kronor!

Så här började det
Min son gjorde en 10 veckor lång praktik i London i våras. Inför vistelsen skulle bostad ordnas och via Blocket kom han och hans tre vänner i kontakt med en svensk kvinna som hyrde ut en lägenhet i London, Hampstead... Kontrakt skrevs och för den "facila" summan av 24000 kronor i månaden skulle de få hyra en tvårummare.

Ungdomarna betalade en månads hyra i depostionsavgift, vilket blev 6000 kronor var. Allt var i sin ordning med lägenheten men efter hemkomsten från London fick inte Andreas tillbaka sin del av depositonsavgiften. Uthyraren gjorde sig okontaktbar, hon svarade inte i telefon och inte heller på mail.

Polisanmälan

Till slut blev jag arg och polisanmälde uthyraren, det gjorde jag i februari år 2008. Vi var några mammor som fick kontakt under resans gång, varav den ena mammans son har råkat mycket mer illa ut än vad min son gjorde under hyrestiden. Den pojken förlorade massor av pengar (ca 15 000) och därtill var boendet helt oacceptabelt vilket ledde till att han var tvungen att hyra på annat ställe.
Tre morsor
De två mammorna som jag fått kontakt med följde mitt exempel och gjorde polisanmälan, vi försökte stötta varandra då vi alla tyckte att detta var skitjobbigt. I samtliga fall handlar det om att depositionsavgiften ej betalats tillbaka vilket är 6000 kronor för två av oss och ca 15 000 kronor för den tredje.

Dessa andra två hade dessutom fått ett oacceptabelt boende på köpet, vi pratar om vägglöss, mögel, avsaknad av värmekälla med mera med mera. Min son hade dock ett bra boende, där finns inga klagomål, men sin deposition fick han inte tillbaka efter hyrestidens slut. Jag fick kontakt med flera ungdomar, vi pratar mer än ett tiotal som berättade att dom helt enkelt ej fick mer kontakt med uthyraren efter hyrestidens slut, inte heller fick dom tillbaka sin deposition. Jag är övertygad om att detta bara är toppen av ett isberg.



Kronofogden
Vi valde alltså att gå vidare till kronofogden för att hjälpa min son att få tillbaka sina pengar. Hon bestred vår ansökan. Kronofogden talade om att dom vid den här tidpunkten (3 april 2008) hade inte mindre än 10 ärenden som låg på henne, varav 3 stycken har gått vidare till Tingsrätten . Dessa tre är jag och de två andra mammorna.

I och med att hon bestred vårt krav så gick nu alltså ärendet vidare till tingsrätten och där började en historia som ställde min tilltro till vårt rättsväsende ordentligt på kant. Det fanns överhuvudtaget inte någon som helst vilja därifrån att skipa någon slags rättvisa utan deras jobb var att få uthyraren och oss att "komma överens". Någon behåller orättmätigt dina pengar och vårt rättsystem tycker att vi ska förlikas??
Något som försvårade det hela var att hon hävdade att detta fall ej kunde tas upp i svensk domstol eftersom det var ett engelskt kontrakt. Tingsrätten "hotade" med att utredningen av detta kunde ta ungefär 1 år. Och skulle det då visa sig att hon där fick rätt så skulle vi stå som förlorare i målet och därigenom skulle då även vi få stå för rättegångskostnader. 

Fram och tillbaka gick pappren emellan oss, C.A hävdade att hon hade rätt till pengarna eftersom hon inte fått se kvitton. Vilka kvitton frågade jag och efter ungefär 3 månader så fick hon äntligen ur sig att det gällde kvittot för kommunalskatten (till saken hör att den räkningen var på ca 2000 och ändå behöll hon alla 6000 kronor). Jag skickade med vändande post kopia på kvittot, räkningen hade varit betald sen lääänge, och jag trodde i min enfald att det hela nu äntligen skulle vara ur världen.

Men icke.. Fick till svar att hon nu kunde tänka sig att betala tillbaka hälften av pengarna. När så tingsrättens jurist ringer till henne och hon ska förklara varför hon inte betalar tillbaka allt nu när hon fått efterfrågat kvitto så serveras han med lögnen om att hon och jag redan kommit överens om hälften. Jag har pratat med människan 1 gång, då bad hon mig återkomma på kontorstid. Alltså en ren lögn!


(Senare visar det sig dessutom att hon inte ens har rätt att ta ut kostnaden för kommunalskatt när hon hyr ut till fler än 1 person!)

Juristen erbjuder då C.A en förlikning på 4000 kr, viket jag samtyckt till tidigare (efter den lilla "tingsrättspropagandan"), och hon godtar detta omedelbart, datum är nu den 4:e september.

Nu tror ni kanske att hon betalade tillbaka?? Nej nej.. det är nu 12:e november, alltså mer än 2 månadader senare och hon har fortfarande inte betalat tillbaka, trots att hon skrivit under avtal gällande detta. Avtalet har blivt stadfäst i dom, vilket vunnit laga kraft och jag har återigen fått kontakta kronfogden för indrivning av skulden. C.A hävadar att det inte går att betala tillbaka pengarna till det kontonummer jag angett, vilket givetvis bara var struntprat.

Ja, hon har verkligen visat både tingsrätt och kronofogde sitt sanna jag. Om hon hanterar ett avtal med tingsrätten så här hur tror ni hon har hanterat avtalen till alla dessa ungdomar som hon hyr ut till?

Hur det gick för de andra två mammorna

Ungefär samma sak där, efter lite skrämselutpressning från tingsrätten gick även de med på förlikning med den skillnaden att dom fick tillbaka tillbaka hälften av sina pengar.

Om jag får önska
Så önskar jag att tingsrätten på nåt sätt kunde ta ett samlat grepp på alla dessa småmål och låta alla tillsammans driva ärendet mot den här människan, då kanske man får mod att dra striden till det yttersta. Det ligger idag (12 nov 2008) 6 st nya ärenden från kronofogden till tingsrätten. Jag önskar också att tingsrätten en gång för alla kunde reda ut om detta är ett mål för svensk domstol eller inte.(Notera att alla inblandade parter är skrivna i Sverige!) Om det inte sen kan drivas i Sverige hoppas jag att någon har ork att ta det till England. Det är min fulla övertygelse att oavsett land så åker hon dit så det bara sjunger om det. (Enligt nya uppgifter vägrar engelska domstol hantera mål där parterna är skrivna i annat land än England).

Råd till dig som ska hyra i London (eller i Sverige, oseriösa hyr ut här också!)

Kontrollera
personen noga som du ska hyra utav. Ta reda på om personen hyr ut i privat regi eller om det finns en företagsregistrering. Be om personnummer och ring kronofogdemyndigheten (0771-737 300) och hör efter om det finns betalningsanmärkningar eller andra pågående processer mot personen. Om personen inte vill lämna ut sitt personnummer, ta namn och adress och ring Folkbokföringen (skatteverket) 0771 567567

Kronofogden lämnar ut uppgifterna men behöver personnumret som du alltså får av folkbokföringen.

Idag (12 nov 2008) fanns det 6 fall hos kronofogden som gått vidare till Tingsrätten.

Be om referenser inte bara av 1 person utan flera. Hyr man ut mycket så ska du kunna få många att ringa till. Förutsatt att lägenhet och övrigt varit till belåtenhet.

Spara varenda kvitto så du kan bevisa att du betalt vatten, el, gas, skatt med mera och spar dem till dess du har fått tillbaka dina pengar.

Ta bilder på lägenheten när du anländer dit. Risken är annars stor att tidigare förfall av lägenheten kommer att debiteras dig, och sen igen den som kommer efter dig och sen igen efter den som kommer efter henne/honom. Fotografera inventarierna, skicket med mera, maila bilderna till någon för att få tidsstämpel.

Depositionsavgiften Det finns en hel del lagar som en uthyrare i England måste hålla sig till. Bland annat finns det en ny lag i sen april månad 2007 som kräver att depositionsavgiften ej ska behållas av uthyraren utan av tredje part, denna lag har tillkommit på grund av det stora antal lurendrejare i branschen. Ställ krav på att denna lag följs, lämna endast depositionen till tredje part!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra inlägg om Charlotte, vet om många som har haft problem med henne men tyvärr orkar väldigt få driva det vidare.

Vad gäller kommunalskatten (Council Tax) som hon skyllde på så är hon skyldig till att betala den och inte hyresgästen.

Hyresgästen ska alltid stå för Council Tax förutom i Housing Multiple Occupation (HMO) lägenheter. En HMO lägenhet är en lägenhet som det bor fler än tre hushåll i, det betyder att är man fler än tre personer som bor i en och samma lägenhet och inte är släkt med varandra (eller lever som ett par) och betalar hyran var för sig så räknas det som en HMO och hyresvärden är då personen som är ansvarig för att betala Council Tax.

Vad gäller stämmningen av Charlotte så är det nog möjligt att det är rätten i UK som ska användas om inte depositen betalats till Svenskt konto.

Ska man ta det till rätta i UK så vänder man sig till County Court. Det är ganska lätt att vinna fall som detta men det svåra är att driva in pengarna.

Men nya regler som kom i kraft 7 April 2007 visar på att hon bröt rejält mot lagen iallfall eftersom hon skulle aldrig ha haft deposit pengarna överhuvudtaget eftersom de MÅSTE ges till en tredje independent part som förvaltar pengarna inom 14 dagar av inflyttningen. Hyresvärden MÅSTE visa kvitto på att det har gjorts inom 14 dagar.

"Deposit schemes are completely independent of the
landlord, so any disputes will be settled fairly. If your landlord refuses to
comply, the courts will be able to order him/her to give your deposit back, pay
it into an appropriate scheme, and/or pay you three times its value."

Sprid gärna vidare dessa detaljer om det fortfarande finns fall i Sverige som pågår.

Vi på www.londonsvenskar.com hjälper gärna till om frågor angående detta dyker upp.

Mvh
Zaba

Mohicken sa...

Hade några bekanta som hyrde ett hus i skändla göteborg (som hon även lagt upp på annons igen idag) där hon har haft några polacker utan licens som gjort hus och dragit el mm. Elen är livsfarligt dragen, koppar trådar utan isolering hänger i en blöt jordkällare, hon säger att 2 hk mark hör till fast den är grannens.
Detta hus, som är halvfärdigt om farligt tar hon saftiga 12 000 i månaden för.

Hon hyr även ut en lägenhet i munkedal nu, vet ej om man ska gå ut och varna om dessa annonser? Jag har ej varit i kontakt med henne dock sökte jag på namnet när jag såg annonsen och hittade massa skit om henne!

Mvh Zandra
Http://zandies.blogg.se

Turid sa...

Jag vet att hon "härjar" här också men jag är dåligt insatt i hur man skulle kunna få nån ordning på detta. Det borde ju finnas några lagar som styr att det man hyr ut är säkert, vad gäller el med mera och att sen hyra ut nåt som inte ens är hennes (marken tänkte jag på nu)...

Jag antar att man skulle kunna vända sig ARN, allmänna reklamationsnämnden, och berätta hur uthyrningen gått till, brister och så, och kanske dom kan hjälpa vidare och tipsa om andra instanser som kan vara intresserade av verksamheten.

/turid

Aline sa...

Hej, jag hyre utav henne nu ute i munkedal. Hon har lurat mig på båfe det ena och det andra och nu på elen.Har betalat för bagerilokalen ca 2.000kr i månaden för el, och jag hyrde en etta först och den summan på elen är heelt orimlig, mern hon var på att kontakta fortum, sagt och gjort..nu har jag grejer hos kronofogden, men jag tänker polisanmäla detta och bestrida, gissa om hon blivit skraj när jag hotat med advokat?

// en som hyr en 3a i munkedal

www.stylebyaline.blogg.se